maanantai 17. lokakuuta 2011

Kuvaus kursseista

Kuten uhkasin, aion nyt kirjoittaa kuvauksen kaikista kursseista mitä täällä on menossa. Tästä vois siis tulla jonkinlainen kuva siitä, mitä täällä opiskellaan. Paria kurssia lukuun ottamatta kaikki kuuluvat mediatekniikan linjaan eli vähän eri alaa mitä itse opiskelen. Marraskuussa tosiaan tulee vielä yksi C++-kurssi, josta myöhemmin sitten tarkemmin.

Digital Imaging (ti & ke)

Kurssi käsittelee digitaalisten kuvien prosessointia. Tässä ei siis käsitellä kuvia vaan enemmänkin on puhetta mm. kuvien histogrammeista ja tekniikasta, jota kuvankäsittelyohjelmien ominaisuuksissa kuten kontrastinsäätämisessä käytetään. Tiistaina on teoriatunnit ja keskiviikkona labraharjoitukset. Opettaja on fiksun oloinen kaveri, joka on kirjoittanut sen tiiliskiven jota kurssilla käytetään eli tuntuis hallitsevan homman. Kirjan sai lainattua kirjastosta, mutta se on enemmänkin tukimateriaalia eli ei pahemmin ole vielä tarvinnut. Kurssi on ehkä vähän sellaista "kiva tietää" -osastoa, kun ei kuvien tekniikka ole niin kiinnostanut. On tuolla kumminkin mielenkiintoistakin asiaa ja käytetyn kuvaohjelman lisäosia koodataan Javalla eli saa siihenkin harjoitusta.

Media Studies (English 1) (ti)

Kurssilla puhutaan englanniksi median eri aloista, kuten internetistä, leffoista, tv-sarjoista jne. Luulin ensin, että tämä on jonkinlainen median teoriakurssi, mitä se tavallaan onkin, mutta oikeastaan tämä on englannin kurssi. On kai tuota englantia tullut luettua aiemminkin, mutta eipä siitä ikinä haittaakaan ole ja aihe on kuitenkin mielenkiintoinen. Opettaja puhuu hyvää englantia, joka ei sinänsä ole ihme, koska on alunperin amerikkalainen. Hauska tyyppi, joka heitti vähän joka vaiheessa läppää, joka vielä nauratti eikä ollut vaivaannuttavaa. Tuntu mielenkiintoiselta kurssilta

Web Applications (to)

Kurssi, jolla opetellaan Drupal-järjestelmää ja mahdollisesti jotain muitakin nettijuttuja. Drupalilla pystyy rakentamaan nettisivustoja ja lisäämään niihin erilaisia moduuleita helposti ja ohjelmoimaan uusia. Eka tuntien jälkeen vähän epäilytti, kun oletuksena oli ilmeisesti että kaikki hallitsevat HTML:n ja PHP:n ja itellä on hallussa lähinnä perusteet. Parina päivänä oon pitänyt netistä itselleni pikakurssia HTML:stä ja seuraavaksi CSS:stä. Selvitetään vielä että HTML:llä siis tehdään nettisivuja, CSS-tiedostoilla pystyy tekemään niille kätevästi erilaisia tyylimäärittelyjä ja PHP:llä pystyy antamaan palvelimelle erilaisia suoritettavia skriptejä. Ekan harjotuksen palautuksen jälkeen tuntuu kuitenkin että eiköhän tuo mene. Näyttäis tosiaan pakko olevan paras motivaattori opetella uusia asioita. Joissakin työpaikoissa olen nähnyt etsittävän Drupalin osaavaa tyyppiä, niin olishan tuo kiva oppia. Opettaja on ihan ok.

Usability/Interaktionsdesign (to)

Kurssi käsittelee tuotteiden käytettävyyttä ja käyttöliittymäsuunnittelua. Ihan mielenkiintoinen aihe ja tästä voisi olla hyötyä tulevaisuudessa. Tähän kurssiin tosin olikin piilotettu yllätys. Eka tunnilla odoteltiin tunnin alkua, kunnes opettaja alkaa puhua saksaa ja näyttää kalvoja, jotka ovat saksaksi. Vähän aikaa katsotaan äimänä, kunnes viittaan. "Mitenkäs kun tämän kurssin piti olla englanniksi, mutta se on ilmeisesti saksaksi?" "Puhutaan tunnin jälkeen" virkkoi opettaja ja jatkoi saksaksi tunnin. Tunnin jälkeen pahoitteli ettei tiennyt vaihto-oppilaita olevan tulossa ja luentokalvot on saksaksi. Labraharjoitukset pitäis olla kumminkin englanniksikin ja kuulemma viime vuonnakin joku hyväuskoinen oli saman kurssin käynyt, joten eiköhän tuo mene. Vähän erikoiselta tuntuu, jos opintosuunnitelmassa kurssi on englanniksi, mutta ei kumminkaan materiaaleja ole kuin saksaksi eikä sitten kuitenkaan suullisesti voinut opettaa englanniksi. No joo, opettaja kyllä pahoitteli kovasti ja kysyi useampaan otteeseen onko tämä nyt ihan ok, joten eipä tässä mitään. Katellaan miten kurssi menee.

Parallel and Distributed Software Systems (to)

Suomeksi nimi on "Rinnakkaiset ja hajautetut ohjelmistojärjestelmät". Kurssin aiheena on miten ottaa hyötykäyttöön useampiytimiset prosessorit. Neliydinprosessorin teho menee aika lailla hukkaan, jos yksi ydin hoitaa tekstinkäsittelyohjelmaa ja yksi nettiselainta jne. Yksittäisten ohjelmien kuormaa pitäisi siis pystyä jakamaan useammalle ytimelle, jotta saataisiin mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettyä laskentateho. Tässä on kuitenkin eräitä käytännön ongelmia. Tämä on ainoa kussi, joka on suoraan omaa alaa eli ohjelmistotekniikkaa. Mielenkiintoinen aihe ja tästä voisi olla oikeasti hyötyä. Labroissa käytetään ilmeisesti C#- ja .Net -ohjelmointia, joista ei niinkään ole kokemusta, mutta katsellaan.

German for Beginners (to)

No niin, saksan alkeiskurssi. Vähän tuntuu, että tätä helpompia opintopisteitä ei tule. Syitä tänne menemiselle oli kolme:
1) Kuulee saksaa ja pääsee käyttämään sitä eli harjoitusta kuitenkin.
2) Täällä on pelkästään vaihtareita, joita on ihan hauska nähdä, kun ei noita yhteisiä kursseja niin paljon ole.
3)Neljä(4) opintopistettä. Jos noita muita kursseja tyrii, niin ei tarvi välttämättä Erasmus-rahoja maksella takaisin.
Täällä tulee siis torstai-illat vietettyä.

Shader Programming (pe)

No huhhuh. Ensimmäisten tuntien jälkeen päällimmäisenä oli epäusko, kun tuntui että ei tajunnut juuri mitään. Kurssin sisältönä on shaderien ohjelmoiminen. Shader-käsite on itsellekin vielä aavistuksen hämärä, mutta pääpiirteissään kyse on siitä, että ensin on esim. 3D-malli jostakin objektista, sitten siihen laitetaan shaderissa päälle tekstuuri eli pinnoite ja lisätään valaistus. Kaikenlaista muutakin siinä kai voi tehdä, mutta tuo on toistaiseksi jäänyt mieleen. Muilla on ilmeisesti erilaisia grafiikkakursseja ollut aihepiiristä, joten niillä on pieni etulyöntiasema. Toisen viikon tunnit meni paremmin, kun luennoitsija oli eri ja selitti asioita paremmin. Paha sanoa tuleeko tästä kurssista mitään, mutta en ole vielä ainakaan luovuttanut.

Generative Gestaltung (Generative Design) (pe)

Tämä kurssi tuli aika puskista. Kurssi olisi periaatteessa saksaksi, mutta opettaja oli laittanut kaikille sähköpostia englanniksi ekan kerran jälkeen (jossa ei siis oltu). Kysyttiin sitten millä kielellä tuo kurssi on ja vastasi että englanniksi, sillä kurssilla on yksi georgialainen. Kurssin sisältönä on erilaiset visualisoinnit esimerkiksi musiikille tai datalle. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta ja tästä vois olla hyötyä erilaisissa asioissa. Kaiken lisäksi opettaja on Coolein. Tyyppi. Ikinä. Vaikea kuvailla, jos ei ole nähnyt, mutta aasialaistaustaisen näköinen aika nuori kaveri, joka heittää tuosta vaan hemmetin siistejä visualisointeja näytölle. Todella vakuuttavaa.

Siinäpä niitä olis. Täytyy katella, jos tulee vielä jotain mieleen ja lisäillä.

---

Pistän vielä loppuun videon, joka on kuvattu täällä koululla. Kyseessä on ns. lipdub-video eli taustalla soi biisi ja yhdellä otolla on kuvattu video, jossa kierretään koulussa, näytetään paikkoja ja "lauletaan" mukana. On kuulemma vaatinut harjoittelua jonkin verran. Hauska video ja näette vähän koulun tiloja tästä

University LipDub @ FH Hagenberg from Christian Schulze on Vimeo.

5 kommenttia:

  1. Viimeistään nyt voin myöntää, että aika vähän voidaan keskustella opintojesi sisällöstä... Mä kuvailen vastakin opiskelujasi atk-juttuna tai ohjelmointina, ei riitä oma osaaminen, tsori.

    Mutta hyvin sä vedät, vaikuttas että on omaa juttua ja sitten muuten vaan mielenkiintoista. Ja saksa sekä englanti tulee prepattua myös, hyvähyvä.

    Tsemppiä vaikeempiinkin kursseihin, asia kerrallaan vaan.

    Jukka

    VastaaPoista
  2. Olipa hyvät kurssikuvaukset, perusteellista työtä Timo. Mielenkiintoisia aiheita.

    Meillä aloitetaan nyt (jo!) blogien pilotointi, alustaksi on valittu WordPress, jotain ylivoimaista siinä on, en ole syvällisemmin perehtynyt. Samankaltaisia tuntuvat olevan nämä alustat.

    Julkaisujärjestelmääkin (html-sivut) ollaan uudistamassa ja Drupal on yksi vaihtoehto, on käytössä monessa paikassa. Toiset ovat siirtymässä siihen ja toiset siitä pois. Kyllä on vaikeata, on aivan liikaa vaihtoehtoja.

    Osaajia kuitenkin tarvitaan, hyvä kun opiskelet, tsemppiä vaan opintoihin.

    Terveiset myrskyisestä Helsingistä, salamoi ja jyrisi oikein kunnolla juuri äsken.
    Silja

    ps. mitä tohon profiilikohtaan nyt pitikään laittaa??

    VastaaPoista
  3. Heps Timppa!
    Monimutkaiseltahan tuo kurssikooste tuntuu , mutta ilmeisen hyvin olet opastunut niiden sekaan ja ulkomaankieliseen opiskelumaailmaan. Hyvin suunnistettu!

    Syksyistä on täälläkin ja tänään laitan talvirenkaat auton alle. Iissä pärjäisi vielä ilman niitäkin, mutta kahtena seuraavana viikonloppuna ajellaan Kuusamossa ja sinne voi tulla jo talvikelit.

    Lokakuun lopun Kuusamon matka suuntautuu raja-asemalle, josta jatketaan venäläisellä pienoisbussilla Sosnovyihin. Matkaan lähdetään perjantaiaamuna ja pois tullaan sunnuntaina.Pikareissu, mutta tulepaahan harjoiteltua Itävaltaa varten ummikkona olemista...

    Voi hyvin!
    Jussi

    VastaaPoista
  4. Kommentoin jo aiemmin, mutta sanat katosivat jonnekin bittiavaruuteen. Ehkä sinä jo näitkin ne?

    Äiti

    VastaaPoista
  5. Silja: Heh, eka tunnilla joku kysyi WordPressin ja Drupalin eroista ja opettaja vastasi, että ovat aika samanlaisia, mutta Drupal olisi kuitenkin "more powerful". Tuota toisteli sen verran, että siitä tuli ikään kuin lentävä lause. Mutta joo, ei vissiin hirveästi ole eroja.
    Tuohon profiiliin pitäis siis mielestäni laittaa "Kommentti nimellä:" -> "Nimi/URL-osoite" -> laittaa nimi. En tiedä miten se siellä näkyy.

    Jussi: Juu, kyllähän tuo eri kielellä opiskelu alkaa aika luonnolliselta tuntumaan. Tai niin kuin Jari sanoi: noitten saksankielisten tuntien jälkeen englanti kuulostaa melkein suomelta.

    Äiti: En itse asiassa nähnyt. Kommentoitko juuri tätä tekstiä? Ei ole näkynyt muita kommentteja kuin nämä mitä nyt näkyy.

    VastaaPoista